tisdag, oktober 14, 2008

Litterärt gnäll

Jag gnällde på Trasans blogg över att hon hade skrivit två meningar när hon skulle ha skrivit en. Därför måste jag, för att sona detta gnäll, göra bot och bättring genom att kopiera denna meme från hennes blogg och försöka göra rätt.

* Grab the nearest book.
* Open the book to page 56.
* Find the fifth sentence.
* Post the text of the sentence in your journal along with these instructions.
* Don't dig for your favorite book, the cool book, or the intellectual one: pick the CLOSEST.

You know the drill: kopiera. Gör. Klistra in i blogg.


I mitt fall var det, till min fasa, följande:

Men vi är oroliga för dej när du är ute så sent.


Citatet är från Torbjörn Flygts bok Verkan.

Om man riktigt ska greppa hur illa det är ställt med den här boken slår vi upp sidan 92 och läser den sista meningen på den sidan:

Sen fortsätter formalian, ett schema för en demokrati att fylla i, en arbetsgång att fylla, ett rollspel där ordens fördelning i den utrymda salen är uppgjord och känd, en administrativ operation i allt det som är fyrkantigt och obegripligt om man vill ha häng på den organiserade brottsligheten, ett samhälle som vänder andra kinden till, får en smäll och blottar hakan istället, ständigt nya ytor att exponera, när den enda verkningsfulla metoden vore busets egen, öga för öga, en hårdför polisiär insats med tveksamt legala arbetsmetoder och rättegångar med låga beviskrav, dvs. krigstillstånd, otänkbart naturligtvis, och därför nu alltså en sävlig byråkrati, det enda tänkbara för en civilisation som anfräts av icke-civilisation, naturtillståndet, lika obegripligt som begripligt och angeläget.


Japp, kulturkofteprosa så det visslar om det.

Varför ligger då denna bok framme? Jo, eftersom jag tänkte tvinga på den på en kompis som inte riktigt trodde mig när jag beskrev hur kass boken är. Det borde lära honom.

Jag kan också passa på att ge boken ett betyg, när jag ändå håller på:Jag önskar att jag hade haft en bra bok närmast... Tycker ni att Verkan av Torbjörn Flygt är bra? Då är ni förtappade. Ve er!

1 kommentar:

Anonym sa...

Har inte läst den, men Himmel var ganska bra. Härligt Norénsk.